Calatorie in trecutul Pamintului

Autor(i):

Traducator(i):

Editura:

Anul aparitiei: 1980

Nr. pagini: 143 pagini

Categorii: Stiintele Naturii, Stiinta si Tehnica, Geologie

Produsul nu poate fi comandat:
Stocul epuizat!

Descriere

Cartea prezinta intr-o forma accesibila, principalele evenimente ale evolutiei Pamantului din momentul aparitiei lui ca planeta a Sistemului Solar in urma cu circa 5 miliarde de ani.Ce trebuie să ştim pentru călătoria în trecutul Pămîntului

Orice călătorie necesită o pregătire, cu atît mai mult călătoria în istoria Pămîntului. Pregătirea noastră va consta în cunoaşterea concepţiilor actuale privind structura Pămîntului şi compoziţia chimică a sa, învelişurile principale ale litosferei şi mişcările la care aceasta a fost supusă. Fără aceste cunoştinţe călătoria noastră nu va fi reuşită, adică cititorul nu va înţelege multe fenomene geologice.

Dacă ne închipuim globul pămîntesc tăiat pe jumătate se poate vedea că acesta în interior, asemenea unei cepe, se compune din mai multe învelişuri concentrice suprapuse, în mod distinct se evidenţiază trei învelişuri, denumite şi geosfere : litosfera, mantaua şi miezul (nucleul) (fig. 1).

Ideea structurii sferice a planetei ca o concepţie ştiinţific fundamentată a fost enunţată pentru prima dată în anul 1897 de către E. Wiechert — profesor la Universitatea din Gottingen. La începutul secolului XX, geologul austriac E. Suess a propus separarea a cinci învelişuri : sial, sima, crofesima, nifesima şi nife. Denumirile lor provin de la primele litere ale elementelor care intră în constituţia învelişurilor respective (siliciu, aluminiu, magneziu, crom, fier, nichel).