Disponibilitate:  în 2 zile

Preț:  45,00 LEI

Modalitați de transport:
• 14,90 lei - prin Posta Romana (gratuit pentru produse de anticariat peste 59,00 lei / comandă)
• 14,90 lei - prin Urgent Cargus (gratuit pentru produse de anticariat peste 59,00 lei / comandă)

Autor(i): ,

Editura:

Anul apariției: 2021

Nr. pagini: 264 pagini

ISBN: 9786061718023

Stare: nefolosita (noua)

Categorii: Carte nefolosită, Beletristica, Jurnale / Corespondenta

Descriere

Publicarea volumului de față, conținând scrisori expediate Muzeului Limbii Române de către corespondenții care participau la ancheta lingvistică indirectă demarată de Sextil Pușcariu în 1922, constituie un act restitutiv necesar. În acest fel, se oferă publicului interesat un material epistolar prețios, generat acum aproape un secol, care relevă relația stabilită de respondenții la chestionare cu nou-înființata instituție clujeană a cărei politică de cercetare viza un aspect esențial al construcției naționale: limba română.

Cosmina-Maria Berindei

În cele ce urmează, vom aborda materialul de arhivă constând din grupajul inedit de scrisori și cărți poștale adresate Muzeului Limbii Române pe o perioadă de 15 ani (din 1923 până în 1938). Am împărțit prezenta lucrare în trei: o secțiune în care sunt analizate scrisorile, printr-o abordare care avansează de la privirea panoramică spre analiza detaliată, o secțiune în care se redau scrisorile și o parte de anexe cuprinzând două texte-apel ale Muzeului Limbii Române în revistele vremii, cuvântul introductiv al lui Sextil Pușcariu la Chestionarul I. Calul și diverse fotografii relaționate cu răspunsurile membrilor corespondenți. Ni s-a părut ofertantă perspectiva studiilor de mentalități, căutând să „decupăm” modul în care expeditorii scrisorilor s-au raportat la limba maternă, la munca întreprinsă de muzeiști, la patrie, la societate și la viață, în general, și să valorificăm acele informații care le poartă amprenta. Avem convingerea că textele însoțitoare ale răspunsurilor la Chestionarele Muzeului Limbii Române aduc o lumină în plus asupra preocupărilor institutului și asupra imaginarului caracteristic perioadei interbelice, în strânsă legătură cu colectivitatea și cu grupurile umane implicate.

Andreea-Nora Pușcaș


Comandă online Epistolar. Texte insotitoare ale raspunsurilor la Chestionarele Muzeului Limbii Romane la 45,00 lei scrisă de ed. de Andreea-Nora Puşcaş , Andreea-Nora Puscas, tiparită la editura Casa Cartii de Stiinta în anul 2021. Cartea poate fi livrată în circa 2 zile cu plata ramburs sau online cu cardul.