Disponibilitate:  in 5 zile

Pret:  22,11 LEI

Produs disponibil la cerere: va fi adus în aproximativ 5 zile.

Disponibilitate:  in 5 zile

Pret:  22,11 LEI

Modalitati de transport:
• 14,90 lei - prin Posta Romana (gratuit pentru produse de anticariat peste 59,00 lei / comanda)
• 14,90 lei - prin Urgent Cargus (gratuit pentru produse de anticariat peste 59,00 lei / comanda)

Autor(i):

Editura:

Colectia: BIBLIOTECA POLIROM -> Actual

Anul aparitiei: 2014

Nr. pagini: 152 pagini

Tip coperta: brosata

ISBN: 9789734648979

Stare: nefolosita (noua)

Categorii: Beletristica, Carte nefolosita, Literatura universala

Descriere

Traducere din limba engleza de Anca Baicoianu

Anul 1883, Islanda. Cu putin timp inaintea noptii polare, un barbat, pastorul Baldur Skuggason, este atras ca prin farmec de o vulpe albastra in pustietatea inghetata. Destinul sau se va intersecta cu cel al botanistului Friðrik B. Friðjonsson, care se pregateste sa inmorminteze o tinara bolnava de sindromul Down, salvata cu ani in urma dintr-un naufragiu. Din povestile aparent disparate ale personajelor se intrupeaza un roman deopotriva misterios si poetic, o parabola despre creatie si sacrificiu, un basm intunecat in care umorul si lirismul se impletesc stralucit, confirmind talentul literar al unui scriitor de talie internationala. Romanul Vulpea albastra a fost laureat cu Premiul pentru literatura acordat de Consiliul Nordic, cea mai inalta distinctie literara nord -europeana.

Vulpea albastra e un roman magic.” (Björk)

Vulpea albastra isi zugraveste lumea in culori si detalii sclipitoare, precise, concrete, iar oamenii par misteriosi, de nepatruns. Romanul e o parabola, comica si lirica, despre natura lucrurilor.” (The Times)

„Sjon e ca o cotofana: ia mituri si povesti din timpuri si locuri disparate si le tese laolalta. Rezultatele nu sint bizare – Sjon nu se fereste de adevarurile neplacute, nici in lumea asta, nici pe tarimul mitului – , iar in spatele naratiunilor jucause si aparent exuberante seaflaointeligentaextraordinara.” (The Times Literary Supplement)

„Un roman translucid, in care cititorul simte cum, dincolo de suprafata, se misca lucruri stranii si luminoase, ce lasa in urma o serie de mici capcane ascunse.” (The Independent)

Articol
     

Personajele din Vulpea albastra sint asemenea unei Aurore boreale. Cind te astepti mai putin, din interiorul lor intunecat si mat izbucnesc lumini si culori stralucitoare, ce anima bezna, obligindu-te sa patrunzi cu imaginatia in straniul amestec dintre frumusete, seninatate si moarte, dintre pornirile instinctuale si neprihanire si, mai ales, dintre acea realitate dezolanta si mitul vindecator, intr-un joc poetic necrutator, dar plin de sensibilitate.

Articol
     

Exista o serie de trimiteri livresti, unele vizibile, precum trimiterile la poetii simbolisti, Metamorfozele lui Ovidiu (intreaga atmosfera sta sub semnul unor metamorfozari succesive, temporale si spatiale, mai ales atunci cind pastorul se transforma in animal, iar vulpea capata calitati omenesti, precum vorbitul si ironia fina) altele mai putin vizibile, care apeleaza la fondul mitic (mitul labirintului ar putea fi un mit central) si miraculos al literaturii islandeze. Toate aceste trimiteri nu fac neaparat textul lui Sjon mai nuantat sau mai cult, el rezista si prin incondeierile proprii lui Sjon, dar ajuta la inriurirea micilor naratiuni. De aici rezida autenticitatea textului. Textul e un rezervor de surprize narative si de situatie. Straniul situatiei este temperat prin insertiile lirice.

Articol
     

In mare parte, romanul este povestea discontinua a vinatorii unui exemplar rar de vulpe. Magia se afla in joc in aceasta vinatoare care ne arunca in spatiul fascinant, de o poezie realist magica a credintelor si obiceiurilor islandeze. Pastorul Baldur isi revendica prada dupa o lunga urmarire cu delicate momente de incertitudine si tatonare reciproca, cu o dezvoltare aproape coregrafica, ca apoi sa fie inghitit de o avalansa si sa-si continue existenta in pielea animalului doborit dupa un fantasmagoric-ironic moment dialogal despre Dumnezeu si electricitate. Peste tot se intinde umbra hilara, prezenta inefabila a animalului urmarit departe in inima tinutului salbatic, de o frumusete nemiloasa. Povestea de dragoste este tinuta secreta, ea ramine prinsa intr-un vocabular care are totate virtutile poeziei, intr-un puzzle enigmatic, in felul in care Botanistul isi imbraca iubita, in gesturile lui de o tandrete aspra ca si tinutul. Dragostei ii este refuzata tocmai povestea, poate si pentru ca nu exista cuvinte capabile sa o transcrie si pentru ca ea uneste doua fiinte atit de diferite. Vulpea albastra are aceasta calitate dificil de intrebuintat cea a litotei, a povesti putin spunind cit mai mult.