Disponibilitate:  in 5 zile

Pret:  28,85 LEI

Produs disponibil la cerere: va fi adus în aproximativ 5 zile.

Disponibilitate:  in 5 zile

Pret:  28,85 LEI

Modalitati de transport:
• 14,90 lei - prin Posta Romana (gratuit pentru produse de anticariat peste 59,00 lei / comanda)
• 14,90 lei - prin Urgent Cargus (gratuit pentru produse de anticariat peste 59,00 lei / comanda)

Autor(i):

Editura:

Colectia: Ego-grafii

Anul aparitiei: 2015

Nr. pagini: 280 pagini

Tip coperta: brosata

ISBN: 9789734625468

Stare: nefolosita (noua)

Categorii: Biografii / Memorialistica, Carte nefolosita

Descriere

Traducere de Ana Maria Luft Volumul Romanii in goana dupa happy-end, recenzat elogios in presa poloneza, s-a bucurat de succes si a facut obiectul unor lansari si dezbateri atit la Varsovia, cit si la Cracovia sau Poznan.
Mostenirea postsovietica, lupta impotriva complexelor, traditia multinationala si relatiile complicate cu vecinii. Romanii in goana dupa happy-end este o poveste cu o intriga complexa despre intilnirea a doua popoare – polonez si roman –, precum si despre moldoveni, care incearca sa-i ajunga din urma. Peste treizeci de ani de intilniri si experiente ale autorului – ziarist, publicist si diplomat, fost ambasador al Republicii Polone in Romania si Moldova – au dat roade intr-o minunata si foarte personala poveste despre tari inca prea putin cunoscute in Polonia.
„Luft este un autor special. A fost ambasador al Republicii Polone in Romania, apoi in Moldova. Stapineste excelent problematica acestor doua tari, minuieste in mod stralucit condeiul si este un observator ager si patrunzator. Romania il fascineaza si din motive personale, fapt care face ca lectura acestei carti sa fie si mai agreabila. Se poate observa de asemenea lesne cit de mult s-a schimbat parerea autorului despre intrebarile clasice ale epocii postcomuniste. Romania si Moldova sint doua tari ale unui singur popor, crunt injumatatit de istorie. Istoria Romaniei citita in paginile eseului lui Luft e ca un drog – da dependenta.” (Adam Michnik)

Romanii in goana dupa happy-end a aparut cu sprijinul Institutului Polonez al Cartii – Programul de Traduceri © Poland.

Articol
     

Incercind sa-i definim genul, specificul, as putea spune ca volumul este un fel de raspuns la intrebarea: cum ai descrie, precis si memorabil, sintetic si semnificativ, fizionomia unei tari, „sufletul” unei natiuni, pe un spatiu restrins, incit sa faci un public strain sa le indrageasca, tara si natiunea?... E o provocare caruia nu oricine i-ar putea face fata. (...) Bogumil Luft este, cred, mult mai avantajat din acest punct de vedere: are si cunoasterea intima, profunda a mediului romanesc, dar si detasarea necesara a alteritatii, recte: capacitatea de a fi impartial, fara a-si trada propriile sentimente si afinitati pe care nu ezita sa le declare: «Aceasta carte nu este obiectiva, pentru ca mie pur si simplu imi plac romanii.»

Articol
     

O.S.: Sinteti – rezulta din carte – un foarte bun cunoscator al istoriei romanilor. Am cautat vreo eroare de documentare in carte si n-am gasit, ati fost precis si nuantat cind ati prezentat fapte de istorie. Cum ati descoperit istoria romanilor?

B.L.: Sint constient de un lucru: sint multe momente controversate in istoria romanilor. Nu se cunosc pina la capat toate evenimentele, ramin multe momente misterioase.
 
O.S.: Imi puteti da un exemplu?
B.L.: Revolutia romana din decembrie 1989. Consider ca sint multe elemente misterioase in ceea ce s-a numit Revolutia Romana, nu se stie pina la capat cum a fost. Eu am o anumita distanta fata de istoria romanilor. Eu am scris ce am inteles din ce am citit si din ce am auzit. Am vorbit si cu multi oameni, am ascultat interpretari opuse ale evenimentelor.
 
O.S.: Stiti foarte bine istoria regalitatii din Romania.
B.L.: Mi se pare o poveste foarte frumoasa si foarte interesanta. A fost o dinastie foarte scurta, dar care s-a dovedit creatoare, a marcat identitatea poporului roman.