Disponibilitate:  in 2 zile

Pret:  34,00 LEI

Disponibilitate:  in 2 zile

Pret:  34,00 LEI

Modalitati de transport:
• 14,90 lei - prin Posta Romana (gratuit pentru produse de anticariat peste 59,00 lei / comanda)
• 14,90 lei - prin Urgent Cargus (gratuit pentru produse de anticariat peste 59,00 lei / comanda)

Titlu original: "en av oss"

Autor(i):

Traducator(i):

Editura:

Colectia: Carti Cardinale

Anul aparitiei: 2018

Nr. pagini: 608 pagini

Tip coperta: brosata

ISBN: 9786067105568

Stare: nefolosita (noua)

Categorii: Sociologie, Carte nefolosita

Descriere

Considerată o capodoperă, cartea jurnalistei

Åsne Seierstad se impune ca o lectură esențială pentru

cine vrea să înțeleagă vremurile pe care le trăim.

Povestea lui Anders Breivik și a masacrului din Norvegia

În 22 iulie 2011, Anders Behring Breivik a ucis șaptezeci și șapte de conaționali norvegieni într-un atac terorist care a șocat lumea. După devastatorul eveniment, au început să curgă inevitabilele întrebări. Cum s-a putut întâmpla așa ceva? De ce s-a întâmplat asta? Și cine este Anders Breivik?

O carte palpitantă, zguduitoare și esențială, Unul dintre noi este relatarea unui masacru și un studiu al răului. Dar este și o poveste despre comunitate versus izolare, speranță versus respingere, iubire versus fanatism - și un memorial zguduitor al celor care și-au pierdut viața.

“...povestea unui caz psihiatric, dar și o privire atentă asupra societății norvegiene, acordând o atenție egală atât victimelor lui Breivik, cât și ucigașului lor.” Ian Buruma, The Guardian

“Evenimentele din existența lui Anders Behring Breivik de până la fapta oribilă pe care a comis-o se pot regăsi, mai mult sau mai puțin, în viața fiecărui om; el a fost și este unul dintre noi.

Pentru a putea înțelege o cultură, trebuie să te poziționezi în afara ei; pentru a vedea un individ, trebuie să te poziționezi în afara lui. Aceasta este dualitatea ce caracterizează cartea Unul dintre noi, în special atunci când Seierstad scrie despre crimele săvârșite pe insulă, pe care le descrie precis, explicit și tehnic, fără sentimentalism, dar distanțându-se de tot ce se află dincolo de traiectoriile gloanțelor și de pozițiile corpurilor celor uciși. Rezultatul este că Utøya și 22 iulie capătă un nou sens pentru mine atunci când citesc cartea. Din nou, acea zi devine ceva concret, nu un fenomen, nu un argument într-o dezbatere politică, ci un corp fără viață aplecat deasupra unei pietre la marginea apei. Și, din nou, plâng. Pentru că acel corp are un nume, aparținea unui băiat pe care-l chema Simon. Avea doi părinți și un frate mai mic. Ei vor plânge pentru tot restul vieții.” Karl Ove Knausgård, The New Yorker

"Cum arată copilăria și adolescența unui viitor terorist? Ce indicii poți culege din arhivele autorităților, din mărturiile apropiaților sau ale celor întâlniți în treacăt, din amintirile celor care i-au cunoscut pe Anders Breivik și pe familia lui, din mailuri, facturi sau convorbiri telefonice? Care să fie declanșatoarele pentru un act de terorism așa de brutal și sângeros: copilăria într-o familie disfuncțională, problemele psihologice semnalate de serviciile sociale, marginalizarea, eșecurile repetate, izolarea sau consumul de teorii conspiraționiste?" Citește continuarea recenziei pe blog.

"Jurnalistă de profesie, Åsne Seierstad, adună în acest volum o cantitate impresionantă de informații despre atacator: unde a locuit, unde a învățat, relația sa cu tatăl distant, cum se purta în adolescență alături de colegii de școală, preocupările și aspirațiile lui de tânăr și multe alte detalii înnebunitoare. Nimic neputând fi însă desemnat în mod clar ca factor declanșator al întregii catastrofe ce avea să vină." Citește continuarea recenziei pe blog.

Traducerea cărții a fost poate cel mai bun mod de a reveni asupra acelor evenimente traumatice, a fost foarte dificilă din punct de vedere emoțional, cu multă încărcătură și responsabilitate, dar m-a ajutat să înțeleg mai mult din ce s-a întâmplat atunci, cum s-a ajuns la asemenea crime, cum poate ajunge o persoană albă, din clasa de mijloc, să poată comite cu sânge rege 77 de crime scrie Simina Răchițeanu pe blog.

Citește un fragment pe Scena9.ro.

Această traducere a fost publicată cu sprijinul financiar oferit de NORLA.