Hanssi. Pasaport pentru viata. O psihanaliza despre separare si travaliul de doliu

Autor(i):

Editura:

Anul aparitiei: 2019

Nr. pagini: 583 pagini

ISBN: 9786064005762

Categorii: Psihologie, Carte nefolosita, Psihanaliza

Produsul nu poate fi comandat:
Stocul epuizat!

Descriere

Volumul de față vorbește despre finaluri și începuturi. Despre separare, moarte și viață. Este o carte despre relații și despre felul în care relațiile pe care le avem în copilărie își pun amprenta asupra modului în care învățăm , de timpuriu, să facem față anxietății de separare și angoasei de moarte. Este despre cum, dincolo de natura, eșecul sau reușita relațiilor timpurii, mintea umană poate construi – deconstrui și re-construi din nou – o întreagă istorie personală, pe care să o pună în serviciul (re)structurării interne și al alegerilor de viață.

Hanssi. Pașaport pentru viață înfățișează mișcările bruște ale conținuturilor inconștiente, care, neputând fi gândite, invadează corpul, blocând spațiul mental și procesele de gândire în singura stare ce poate fi exprimată în cuvinte: teroarea atacului de panică. Prezentul volum ne spune cum se formează, evoluează și izbucnește panica și care sunt posibilele soluționări ale atacului de panică. Soluționări care sunt personale, aparținând celui care parcurge travaliul înțelegerii și gândirii propriei panici.

Ștefania Dumitrescu este psihanalistă, președintă a Asociației Române de Psihanaliză de Cuplu și Familie (ARPCF) și autoare a volumu lui Când ușile se deschid. Primele întâlniri psihanalitice (Editura Trei, 2016).

– Era tare bine când eram mică… numai c ă mi se pare că a trecut atât de mult, deși le am atât de aproape în minte… În prezent, nu reușește să mă liniștească nimic. N-am unde să mă retrag ca să-mi încarc bateriile. Acasă la mine e o atmosferă apăsătoare. Nici nu pot să spun acasă la mine , mă simt străină în casa aia, iar când întâlnesc privirea soțului meu, îmi vine să fug mâncând pământul. Doar că n-am încotro s-o iau. E o tensiune permanentă, care plutește între noi. Acasă la ai mei e presiunea bolii, care s-a instalat și a luat în stăpânire totul. Iar eu sunt prinsă între astea două locuri, din care-mi vine să fug și n-am unde. Poate tocmai de aceea, în vis, am fugit la dumneavoastră, zise Hanssi oprindu-se din vorbit. Dau din cap, confirmând ceea ce a spus.

( Hanssi. Pașaport pentru viață )

Hanssi, ce-ar spune analista ta dacă te-ar vedea acum? Probabil ți-ar spune simplu și calm: ești speriată de toată schimbarea prin care treci, de toată transformarea ce s-a produs înăuntrul tău, așa că simți nevoia să te agăți de ceea ce-ți este cel mai cunoscut: panica. E legătura pe care o ai cu trecutul, căruia ți-e frică să-i dai drumul . După gândul ăsta, am simțit cum corpul mi se întoarce în minte… nu știu cum să vă spun ca să înțelegeți senzația prin care am trecut… Corpul meu se întorcea, reintra în mintea mea, iar mintea a putut să-l primească, fără să-l mai atace, furioasă, cu toate imaginile alea înfiorătoare de moarte iminentă și dezintegrare.

( Hanssi. Pașaport pentru viață )