Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 9,90 LEI
Autor(i): Charlotte Bronte
Traducător(i): Paul B. Marian
Editura: Minerva
Colecția: BPT serie noua
Anul apariției: 1970
Nr. pagini: 364 pagini
Categorii: Literatura engleza, Literatura universala, Beletristică și critică
Actiunea romanului "Jane Eyre" se desfasoara undeva in nordul Angliei, in timpul domniei regelui George al III-lea (1760-1820) si parcurge cinci etape distincte: copilaria lui Jane la Gateshead Hall unde este abuzata fizic si emotional de matusa si verii sai, educatia la scoala Lowood unde dobandeste prieteni si cunoaste modele in viata insa sufera lipsuri si oprimare, timpul ca guvernanta la Thornfield Hall unde se indragosteste de stapanul Edward Rochester, timpul la familia Rivers unde este ceruta in casatorie de St John Rivers si, in final, reintalnirea si casatoria cu adoratul Rochester. Parcurgand aceste etape, romanul furnizeaza diverse perspective ce critica status quo-ul in ceea ce priveste problematicile sociale si ideile vremii lui Jane Eyre.
Romanul se deschide cu Jane Eyre, la varsta de 10 ani, locuind cu familia unchiului dinspre mama, familia Reed. Micuta este orfana dupa ce parintii sai au murit de tifos si este ingrijita de unchiul Reed, singurul care a fost bun cu ea. Matusa Sarah Reed nu o place, o trateaza ca pe o povara si isi descurajeaza copiii sa se asocieze cu Jane. Sarah si cei trei copii ai sai o abuzeaza pe Jane fizic, emotional si spiritual. Doica Bessie e singura aliata a lui Jane in aceasta casa neprimitoare in care fetita este profund nefericita, consolandu-se cu cateva papusi si carti. Intr-o zi, varul John o incuie in camera in care unchiul a murit iar fata lesina de panica dupa ce crede ca a vazut fantoma raposatului. Este ingrijita de spiterul Lloyd caruia fetita ii dezvaluie nefericirea sa. Domnul Lloyd propune doamnei Reed ca Jane sa fie trimisa la scoala iar matusa intreprinde rapid actiunile pentru ca fata sa fie primita la Institutul Lowood. Jane paraseste casa Reed renegandu-si rudele.
La scoala Lowood, institutie pentru fetele orfane, Jane afla ca viata este dura insa incearca sa se adapteze si se imprieteneste cu Helen Burns. Un incident suparator se petrece atunci cand in timpul unei inspectii Jane sparge tablita iar directorul scolii o ocaraste in fata colegilor. Insa, cu ajutorul supraveghetoarei Temple si prin interventia bunului domn Lloyd, Jane este reabilitata public. Elevii de la Lowood sunt prost ingrijiti in camerele reci, cu mesele sarace si hainele subtiri iar multi dintre ei sunt rapusi de epidemia de tifos izbucnita in zona. Helen moare in bratele lui Jane din cauza emacierii. Cand tratamentul dur al domnului Brocklehurst este descoperit, cativa binefacatori ridica o noua cladire si instaleaza un comitet de conducere pentru a modera autoritatea aspra a lui Brocklehurst iar conditiile din scoala se imbunatatesc dramatic.
Dupa sase ani ca eleva si doi ca dascal, Jane paraseste Lowood pentru a lucra ca guvernanta la Thornfield Hall unde se ocupa de Adele Varens, o tanara frantuzoaica. Stapanul de la Thornfield Hall este Edward Rochester, menajera este Alice Fairfax iar Adele este pupila lui Rochester, lasata in grija lui de mama care a abandonat-o. In curand, domnul Rochester si Jane se bucura unul de compania celuilalt, petrecand multe seri impreuna. Lucruri bizare au loc in casa: rasete ciudate, un incendiu misterios in camera stapanului, un atac asupra musafirului Mason.
Jane e chemata de matusa Reed care este pe moarte iar tanara se intoarce la Gateshead timp de o luna, pentru a o ingriji si a o inmormanta pe Sarah. Inainte de a muri, matusa ii marturiseste ca un unchi pe linie paterna doreste sa o cunoasca pe Jane pentru ca tanara sa ii mosteneasca averea. Insa Sarah i-a transmis unchiului John Eyre ca Jane ar fi murit la Lowood. La scurt timp dupa moartea matusii Reed, Jane se intoarce la Thornfield.
La Thronfield, Jane este intristata profund de zvonurile casatoriei domnului Rochester cu Blanche Ingram, femeie frumoasa si talentata dar snoaba si cu suflet rece. Intr-o discutie cu Edward, Jane ii marturiseste dragostea ce i-o poarta iar Rochester o cere in casatorie. Cei doi se pregatesc de casatorie insa, intr-o noapte, o femeie salbatica se strecoara in dormitorul viitoarei mirese si ii distruge voalul. Ca si in cazul celorlalte incidente, Rochester spune ca Grace Poole, servitoarea ciudata a facut acest gest.
In timpul ceremoniei de casatorie, domnul Mason si avocatul sau declara ca indragostitii nu se pot casatori deoarece Rochester este inca intr-un mariaj cu Bertha, sora lui Mason. Rochester dezvaluie adevarul, ca printr-o inselatorie a tatalui sau s-a casatorit insa ca sotia sa a cazut prada nebuniei, fiind izolata la Thornfield si ingrijita de Grace Poole. Insa atunci cand Grace consuma alcool, sotia evadeaza provocand incidentele stranii in casa. Domnul Rochester ii cere lui Jane sa mearga impreuna in sudul Frantei pentru a trai impreuna necasatoriti insa, in ciuda dragostei ce i-o poarta, Jane nu isi incalca principiile si paraseste Thornfield in toiul noptii.
Dupa o serie de intamplari nefaste, extenuata si infometata, ajunge in fata casei familiei Rivers insa nu este primita de menajera. Lesina si se pregateste de moarte pe treptele casei insa St John Rivers, fratele stapanelor casei, o salveaza. Dupa ce se insanatoseste, St John ii obtine un post ca dascal intr-un sat vecin. Jane devine buna prietena cu Diana si Mary, surorile Rivers insa preotul John ramane rezervat.
Surorile pleaca pentru a lucra ca guvernante iar St John se apropie de Jane. Acesta afla identitatea tinerei si o socheaza spunandu-i ca unchiul John Eyre a murit lasand o avere de 20000 de lire sterline. Tanara afla si faptul ca John Eyre este unchiul fratilor insa nu a lasat nimic celor trei dupa moartea sa. Jane este cuprinsa de o bucurie nemarginita sa afle ca are o familie si insista sa imparta averea in mod egal cu verii sai.
St John o cere de sotie pe Jane si ii propune sa il insoteasca in misiunea din India insa nu din dragoste ci din datorie. Jane accepta calatoria insa propune sa mearga alaturi de St John in calitate de sora a sa.
Insa, in mod misterios, tanara aude vocea lui Rochester chemand-o. Se reintoarce la Thornfield si gaseste ruine innegrite de tragedie: sotia nebuna a dat foc casei si a comis suicid sarind de pe acoperis; in incercarea de a o salva, Rochester si-a pierdut o mana si vederea. Cei doi se revad insa Edward este temator ca va fi respins. Insa Jane il asigura de dragostea sa si ii declara ca nu il va parasi niciodata. Domnul Rochester ii cere mana iar cei doi se casatoresc. Curand Edward isi recupereaza vederea, privind cu dragoste la sotia si la primul lor nascut.
Comandă online Jane Eyre, Volumul al II-lea la 9,90 lei scrisă de Charlotte Bronte Paul B. Marian, tiparită la editura Minerva. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Jane Eyre, Volumul al II-lea nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Jane Eyre, Volumul I
Minerva
Charlotte Bronte
334 pagini
An: 1970
Nuvele (Barbu Delavrancea, Editie 1986)
Eminescu
Barbu Stefanescu Delavrancea
538 pagini
An: 1986
Viata la tara. Tanase Scatiu
Eminescu
Duiliu Zamfirescu
234 pagini
An: 1984
Versuri si proza - A. Vlahuta
Eminescu
Alexandru Vlahuta
428 pagini
An: 1981
Tess D Urberville, Editia a III-a
Univers
Thomas Hardy
443 pagini
An: 1982
Shirley, Volumul I
C.L.I.P
Charlotte Bronte
347 pagini
An: 1993
Villette
Eminescu
Charlotte Bronte
590 pagini
An: 1975
Shirley, Volumul al II-lea
C.L.I.P
Charlotte Bronte
334 pagini
An: 1993
Jane Eyre
Domaco
Charlotte Bronte
973-95111-1-2
430 pagini
Jane Eyre, Volumul I
Minerva
Charlotte Bronte
334 pagini
An: 1970
Shirley, Volumul I
Minerva
Charlotte Bronte
394 pagini
An: 1986
Elisabeta si Essex
Minerva
Lytton Strachey
230 pagini
An: 1981
Batranul baron englez. Vathek
Minerva
Clara Reeve, William Beckford
292 pagini
An: 1987
Ospatul inteleptilor
Minerva
Athenaios
191 pagini
An: 1978
Scrieri despre arta
Minerva
Jean-Jacques Rousseau
262 pagini
An: 1981
Sase femei
Helicon
W Somerset Maugham
286 pagini
Turnul
Vremea
William Golding
190 pagini
An: 1993
Martin Chuzzlewit, Volumul al II-lea
Editura de Stat pentru Literatura si Arta
Charles Dickens
542 pagini
An: 1955
Unchiul Bernac
Moldova
Sir Arthur Conan Doyle
144 pagini
An: 1992
Litera Stacojie
Luceafarul
Nathaniel Hawthorne
219 pagini
An: 1993
Opere, volumul al X-lea, Verisoara Bette
Editura pentru Literatura Universala
Honore de Balzac
424 pagini
An: 1963
Drumuri si raspintii
Univers
Feodor Abramov
310 pagini
An: 1976
Din stihurile jupanului Francois Villon (Ilustratii de Val Munteanu)
Francois Villon
78 pagini
An: 1980
Les Quatre Cavaliers de l'Apocalypse (Editie 1926)
Calmann-Levy
Vicente Blasco Ibanez
375 pagini
An: 1926
Manastirea din Parma
Eden
Stendhal
508 pagini
An: 1992
Plumb/Lead (editie bilingva romano-engleza)
Minerva
George Bacovia
234 pagini
An: 1980
Manuscriptum, nr 1 (82)/1991 Numar special
Mihai Eminescu
144 pagini
An: 1991
Opere, volumul al X-lea, Verisoara Bette
Editura pentru Literatura Universala
Honore de Balzac
424 pagini
An: 1963
Drumuri si raspintii
Univers
Feodor Abramov
310 pagini
An: 1976
Calea Victoriei (Editura Nationala S. Ciornei)
Nationala Ciornei
Cezar Petrescu
383 pagini