Disponibilitate:  în stoc

Preț:  19,90 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i): ,

Editura:

Colecția: Mari cantareti de Jazz Blues

Anul apariției: 2013

Nr. pagini: 38 pagini

Tip copertă: tare

ISBN: 9786068481067

Stare: nefolosita (noua)

Categorii: Muzica, Artă și Fotografie, Arta / Fotografie, Carte nefolosită, Muzica

Descriere

Contine CD

Ray Charles era cunoscut ca “The Genius” (Geniul), “The Right Reverend” (Reverendul cel Drept), “The High Priest Of Soul” (Marele Preot al soul-ului) sau, mai simplu şi universal, Brother Ray (Fratele Ray). Charles nu a fost doar unul dintre principalii arhitecţi ai fuziunii gospel/R&B care a devenit cunoscută sub numele de “soul music” în anii 1960, ci şi un jazzman, un artist crossover care a înregistrat succese şi în muzica country, iar pentru noile generaţii un model de om de afaceri în lumea muzicii bop şi o icoană pentru orgoliul nenumăratelor generaţii de afro-americani. Moştenirea muzicală lăsată de el este dintre cele mai vaste, variate şi complete comparativ cu a oricărui alt artist popular american, indiferent de genul muzical căruia i-ar aparţine.
Ray Charles (pe numele întreg Ray Charles Robinson) s-a născut în oraşul Albany din statul Georgia, SUA, pe 23 septembrie 1930.
(…)
Felul în care cânta Charles combina o emotivitate mistuitoare cu o soliditate de stâncă şi cu o nuanţă cu blues. Oricât era de încărcat de autocompătimire ar fi fost textul, acea fărâmă adevărată şi pură de blues, amestecată cu talentul lui muzical, reuşea de obicei să îl salveze de patetic.
(…)
1954, în noiembrie, Charles şi trupa lui au înregistrat “I’ve Got A Woman” într-un studiou din Georgia al casei de discuri Atlanta.
Apocaliptică în toate sensurile, “I’ve Got A Woman” a revărsat la început furia lui Dumnezeu şi a oamenilor pe capul lui Ray Charles. Predicatorii au declarat bucata un sacrilegiu; până şi anumiţi exponenţi ai lumii bluesului au fost şocaţi (o autoritate de calibrul lui Big Bill Broonzy a izbucnit: “Ar trebui să cânte în biserică!”). Cu toate acestea, melodia mişca în ascultători ceva profund şi înverşunat, în mod special fiindcă în acea perioadă în comunitatea afro-americană se asista la înmugurirea orgoliului rasial şi a dorinţei de sporire a unei forţe de emancipare.
Discul a intrat în topul R&R la începutul anului 1955 şi a ajuns pe locul întâi. (…)
Ray Charles a susţinut întotdeauna că niciodată nu a vrut să fie un revoluţionar, că a fost stânjenit de apelativul “Genius” şi că a fost pur şi simplu un creator de muzică şi un interpret care voia să fie cât mai bun, să obţină succese şi să aibă o carieră satisfăcătoare. (…)
Ray Charles a murit acasă la el, înconjurat de familie, pe data de 10 iunie 2004.
David Whiteis
__________________________


Comandă online Jazz & Blues Nr. 8. Ray Charles la 19,90 lei scrisă de Ray Charles , Ray Charles, tiparită la editura Litera face parte din colecția Mari cantareti de Jazz Blues. Cartea poate fi livrată în circa 2 zile cu plata ramburs sau online cu cardul.