Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  35,00 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i): ,

Editura:

Colecția: Utilis

Anul apariției: 2004

Nr. pagini: 328 pagini

ISBN: 973-611-277-2

Categorii: Diverse, Plante medicinale, Medicina alternativa, Medicină - Sănătate

Descriere

Format 1/16 (70x100)
Evolutia indelungata, uneori spectaculoasa, a cunoasterii stiintifice nu l-a determinat pe om sa se indeparteze de resursele native, de folosinta imediata, pe care i le-a oferit din totdeauna mediul ambiant. Este de presupus ca, din timpuri stravechi, omul, din instinct, din intâmplare sau din disperare, a incercat sa-si aline unele suferinte cu produse ale naturii, printre acestea numarându-se si anumite plante. Unele dintre ele s-au dovedit a avea efect vindecator. Ca urmare, la inceput prin viu grai, mai apoi pe cale scrisa, cunostintele dobândite s-au transmis pâna in prezent. Aceste ipoteze sunt atestate si de atitudinile asemanatoare manifestate instinctual de unele animale bolnave sau ale unor triburi actuale putin evoluate, care utilizeaza plantele medicinale in scopuri tamaduitoare. Importanta plantelor medicinale in dezvoltarea umanitatii este dovedita de prezenta lor in numeroase poezii, picturi, sculpturi, literatura beletristica etc. Progresul stiintei si al tehnologiilor a permis ca plantele medicinale si aromatice utilizate empiric sa fie supuse studiilor biochimice, descoperindu-se noi si noi substante bioactive.

Concomitent, cercetatorii au incercat copierea si fabricarea sintetica a unor substante bioactive, insa produsele de sinteza pot avea reactii neprevazute in organism, fiind mai greu tolerate. Mai mult chiar, unele din principiile bioactive elaborate de celulele vegetale nu pot fi inlocuite cu substante de sinteza. In prezent in medicina populara a României sunt folosite cca 870 de specii. Aproximativ 200 sunt studiate din punct de vedere chimico-farmacodinamic, iar cca 100 de plante sunt utilizate curent in automedicatie Pe masura ce stiinta cucereste tot mai mult teren, domeniul plantelor medicinale si aromatice este mai profund explorat. Astfel s-au identificat si continua sa se identifice nu numai plantele spontane cu virtuti terapeutice, dar si bazinele cele mai importante si mai bogate in asemenea specii, iar prin studii de laborator s-a precizat continutul lor in principii active functie de mediul biologic in care traiesc. In urma unor cercetari chimice de laborator s-a stabilit ca in flora tarii noastre spontane exista numeroase specii care pot inlocui produsele vegetale din import.

Daca se actioneaza energic pentru redresarea si valorificarea plantelor medicinale si aromatice din România cu un continut bogat in principii active, si daca se iau masuri de introducere in cultura a noi specii de plante medicinale si aromatice autohtone sau straine, pot fi reduse substantial aceste importuri. Autorii lucrarii de fata urmaresc sa ofere celor interesati cât mai multe informatii despre cele mai uzitate plante medicinale din flora României. Plantele pot fi usor recunoscute dupa grafica detaliata si descrierea prezentata la inceputul fiecarei plante, astfel ca recunoasterea sa fie posibila atât pentru specialisti cât si pentru cei mai putin initiati in acest domeniu. La fiecare specie este prezentata raspândirea, organele utilizate, continutul chimic, actiunea terapeutica si modul de intrebuintare, lucrarea fiind adresata in egala masura celor care doresc sa culeaga, sa proceseze sau sa utilizeze in diferite moduri plantele medicinale din flora spontana a României. Sinteza noastra utilizeaza informatii din peste 100 de lucrari dintre cele mai reprezentative din tara si strainatate, la care se adauga si experienta in domeniu a autorilor. Imaginile plantelor sunt obtinute prin combinari intre fotografiile colectate din literatura de specialitate, imbunatatite de autori cu unele fotografii originale, astfel ca plantele sa fie recunoscute si de catre nespecialisti.

Autorii exprima gratitudine si recunostinta deosebita autorilor de imagini, care nu au putut fi contactati (Thomas Schoepke, Anne Anderberg, Henriette Kress etc) dar care au contribuit la realizarea unor combinatii foarte sugestive si relevante pentru recunoasterea plantelor. Speram ca, prin parcurgerea acestei lucrari, tot mai multi dintre cei care, din nefericire, au nevoie de medicatie profilactica sau curativa vor imbratisa terapia cu plante medicinale, ca alternativa la produsele similare de sinteza ce pot avea numeroase reactii adverse neprevazute.


Comandă online Plante medicinale autohtone la 35,00 lei scrisă de ROBU Teodor , Constantin Milica, tiparită la editura Institutul European face parte din colecția Utilis. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Plante medicinale autohtone nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.